Skador och återhämtning

Skadad vrist

2016-07-25 11:01 #0 av: micki83

Provar skriva här, då jag inte riktigt visste var jag skulle skriva.

För kanske 3-4 år sen trampade jag riktigt fel då vi spelade minigolf. Foten vred sig åt sidan och jag lade hela vikten på vristen. Nästa dag var vristen som en tennisboll, men inget var brutet.  Dock tror jag att nåt ligament slets sönder.  Jag tränade simning vid den här tiden och en lång tid efteråt så gjorde ont att sträcka på tårna och jag fick lätt kramp på utsidan av vristen som sträckte sig uppåt på utsidan av benet. Jag kan fortfarande inte gå i höga klackskor utan att att få kramp i den vristen.

I förra veckan var vi ute och sprang i skogen, och jag trampade snett och fick en lätt vrickning i samma vrist. Idag ömmar den och känner en stelhet som går uppåt på utsidan av benet.  Jag fick en remiss till ultraljud för 3 år sen, men jag struntade i att gå. 

Mina frågor:

- tror ni att jag slet upp skadan, då jag trampade snett i skogen?
- tror ni att jag har en skada som inte kommer att läkas och om inte, vad kan man göra? 

Anmäl
2016-07-25 12:46 #1 av: Martin

Det är såklart helt omöjligt att säga utan att ha sett det eller tittar på det, och även om jag tror det ena eller det andra så hjälper det såklart inte.

Av egen erfarenhet vet jag att jag har också trampat rejält snett vid ett tillfälle, och efter undersökning konstaterades ett rejält uttänjt ledband. Jag lydde inte rådet helt (avvakta med träning tills man kan belasta foten helt utan känning) och det tog inte lång tid förrän jag stöp igen, efter en stukning. Hade dock tur, inget hade gått sönder.

Då lyssnade jag mer på den "dom" jag fick då och det var att jag skulle inte belasta de första dagarna men ha den hårt lindad. När svullnaden lagt sig skulle jag belasta enligt lättare övningar samt så kunde jag gå. När det gick att göra smärtfritt kunde jag börja träna, stödlindad (för att förhindra ny stukning då ett uttänjt ledband tenderar att lättare tillåta stukning igen). 

Efter ett par månader sprang jag utan stödlindning.

Är det en skada som inte läker själv (något som är avslitet) så behövs operation för att det skall bli bra igen. Att döma av det du skriver tror jag inte att något är avslitet, utan jag tror du har fått en kraftig stukning, möjligen något som blivit uttänjt.

Om du tränar mycket eller vill fortsätta kunna träna med skaplig belastning hade jag uppsökt någon specialist för råd och dåd och eventuell undersökning.

Huruvida det är den gamla skadan eller en ny skada känns omöjligt att uttala sig om för min del i vart fall, som inte är medicinskt utbildad utan bara har egen erfarenhet som patient. :)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-07-25 13:06 #2 av: micki83

#1 tack för svaret. Jag har gått hos olika specialister pga av ett ryggproblem, och bad en av fysioterapeuterna kolla på min fot. Hon kunde inte känna något konstigt. 

Om jag skulle vilja kolla upp detta, vad för sorts specialist skulle du rekommendera?

Du har nog rätt att det säkert inte var något som var av, utan rättare sagt uttänjt.

Anmäl
2016-07-25 16:13 #3 av: Martin

Någon form av sjukgymnasti/fysioterapeut skulle jag nog börja att kolla med. Googla t.ex. "vristskada" "ortnamn" "sjukgymnast" (eller "fysioterapeut")  där ortnamn står för där du bor. Då får du förmodligen ett antal träffar som du kan läsa mer om och ta kontakt med och se om de kan hjälpa dig.

Jag fick (Malmö) t.ex. upp Idrottsmedicinskt Center och några sjukgymnaster på förstasidan i sökresultatet.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.